-  Újraindult a H3R ...
  -  6 éves a Haiku!
  -  Audio CD fájlrend...
  -  FreeBSD kompatibi...
  -  Bernd Korz abbaha...
  -  Befektetők r...
  -  BeOS Max v4 Beta

  -  Webgaléria készít...
  -  Webgaléria készít...
  -  Mire jó a Spy-O-M...
  -  Minden programcso...
  -  Partíciók elérése...
  -  A rakjunk rendet ...
  -  Álnevek a 'hosts'...
  -  Ha már nem férnek...
  -  Kábelmodemek beál...
  -  Ünnepek, eseménye...


Szeretnéd-e, ha lenne részletes magyar leírás a Haiku jelenlegi telepítéséről, használatának első lépéseiről?
  Mindenképpen
  Esetleg kiegészítésképpen
  Talán
  Nem, feleslegesnek tartom
  Időm kevés, fontos lenne...
  Gyorsabban átállhatnék
  Nem szavazok
  Saját distrib. kéne inkább
  Saját distrib. is kéne

  
  


  - április 15. 22:15 torzonborz_0:
Üdv Haikuból
  - április 15. 21:50 pistooli:
Üdv Haikuból
  - lúlius 30. 23:06 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 19:39 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 06:50 torzonborz:
BeOS.hu


Tárhelyszolgálatónk
az UFO-Tech Kft.Támogatónk
az iVision Design Studio


 

Zeta RC1 SP1 tesztje felhasználói szemmel
(2003. november 12. - miqlas)


A tesztkonfiguráció:
-------------------

MSI MS-6580 (845PE MAX) alaplap
Intel Pentium4 2400 Mhz processzor
120GB 7200rpm Maxtor winchester
Sapphire ATI 9000 pro videókártya
AC97 integrált hangkártya
Logitech vezeték nélküli optikai egér
iiyama pro 454 19" monitor
512MB memória
DVD-RW meghajtó
HP OfficeJet G85 nyomtató a párhuzamos porton

A telepítés (8/10)
------------------

A telepítés rögtön hardverproblémákkal kezdődött. Amikor Aernoudt megpróbálta a Zetát telepíteni egy laptopra, az nem akart működni. Ezt a problémát megoldották. Ezután megpróbáltunk egy asztali gépre Zetát telepíteni. Meg több probléma került előtérbe. Gondunk támadt a Creative Labs gyártmányú Sound Blaster Live! hangkártyával. A Zeta telepítése egy másik asztali gépen is megfeneklett. Aernoudt kiszedte a gépből a Sond Blaster Live!-ot, s az AC97-es hangkártyával probáltuk ki a telepítést. A hardvertámogatottság sajnos igy mutatkozott be nálunk. A telepítés egyébként egyszerüen és zökkenőmentesen ment, semmi probléma nem akadt. A yellowTAB megálapodott a Paragon Software-val, így a Zetába a Paragon által készített partíció- és bootkezelő fog kerülni. A zetában is, mint a BeOS R5-ben van FAT olvasás és írás támogatás, és NTFS olvasás támogatás.

Hardvertámogatás (5/10)
-----------------------

A Zeta támogatja az USB 1.1-et és az USB 2.0-át. Sajnos nem volt lehetőségünk ezt kipróbálni. Egy USB/LPT nyomtatót teszteltünk a párhuzamos portra kötve, ami szépen működött. A Zetában még nem volt benne a SANE és a CUPS, pedig azt ígérték, már tartalmazni fogja az RC1. A CUPS-al (Common UNIX Printing System : Általános UNIX nyomtató rendszer) a Zeta nyomtató támogatttsága könnyen megoldódna. A SANE-val (Scanner Access Now Easy : Egyszerű scanner hozzáférés) nagy számú scanner kerülne bele a támogatott hardver listába. A yellowTAB nyilatkozata szerint a Zetába egy régi Sound BLaster Live! meghajtóprogramot tettek, azért volt vele probléma, de a frissítésben ezt a hibát már kijavították. A frissített meghajtóprogram letölthető a BeBits-ről is. A frissítés még ezen kivül tartalmazza az USB meghajtóprogramok új változatát.

A frissítés nélküli változatban tényleg elég sok hiba volt, de ha valaki feltelepíti az SP1-et,akkor az USB probléma nélkül működik, és sokféle USB eszközt használhat. USB memóriák, egerek, billentyűzetek, digitális kamerák vannak a támogatott hardverek között. A CUPS és a SANE a következő javítócsomagban lesz benne. A SANE-hez fog tartozni a Xentronix Refraction programjának egy speciális változata, ami segít scannelni, és egyszerű képmanipuláló eszközök is lesznek benne.

Böngészés (5/10)
----------------

Ezen a téren is elég érdekes dolgokat tapasztaltunk. Elindítottuk és teszteltük a Zetával szállított böngészőprogramokat. Nagyon szembetűnő, hogy a NetPositive böngészőt nem frissítették, így mi a Mozillát és a Firebird-et teszteltük. Mint ismeretes, a Mozilla elég lassan indul el, de Zetán mégis gyorsabban, mint otthon XP vagy Linux alatt. Az indítási idő Zetánál körülbelül 3 másodperc. Egyébként a Firebird is ésveszejtően gyors Zetán. Egy másodperc alatt töltődött be. Úgy találtuk, hogy a Mozilla BeOS-os változata nem készít olyan szép oldalakat. Ez látható például a yellowTAB kezdőoldalán is. Áttértünk a Phoenix (Firebird) tesztelésére. A Firebird szépen jelenítette meg az oldalakat, és a stabilitása is jónak mondható. Megpróbáltuk összehasonlítania Firebird által készített képet az Internet Explorer által készítettel. A lapok majdenm hajszál pontosan megegyeztek, igaz, az Internet Explorer betűképe szebb volt egy kicsivel.

A Firebird nagyon jól konfigurálható, és nagyon sok kellemes opció található benne.Ilyen például a felbukkanó ablakok szűrése, a jelszó-, a letöltés-, és a süti-menedzser, természetesen van benne "kedvencek" és az "előzmények". Igy a Firebird egy nagyon jól használható böngésző Java és Flash támogatás nélkül, így néhány oldalt nem tud az ember megtekinteni Zeta alatt. Nagy kár, hogy az Opera BeOS portjának fejlesztését abbahagyták, a legfrissebb BeOS port 3.62, míg az Opera legújabb kiadása a 7.21.

Megdöbbentem, hogy támogatott a biztonságos internetkapcsolat is, például a német ABN-AMRO bankkal így vettem fel a kapcsolatot. Javascript is futtatható, habár vannak még vele problémák. Az internethez kapcsolódó hibák: a Java és a Flash hiánya. Teszteltünk néhány egyszerű Java alkalmazást, de nem igazán működtek.Java nincs az RC1-ben, csak egy saját Java verzió, ami sjnos még egy chatboxot em képes futtatni. Java lesz a Zetában, dolgoznak az ügyön, és elég bíztatóak a hírek, kész lesz mire az R1 kijön.

A Flash támogatott a Zetában, de a lejátszó nem a legújabb verzió. Csak a 4-es verzió van beleépítve, Aernoudt be is mutatott néhány Flash animációt a böngészőn kívüli ablakban. A Flash 7-en dolgozik egy magáncsapat, igaz nem tudom, hogy a yellowTAB dolgozik-e ezen. Ez pedig fontos lenne. ezert kapott az RC1 csak 5 pontot a 10-ből. Remélem a jövőben jobb lesz. Ez nem kellemes. A második probléma, hogy nem tudtunk megnyitni Real áramló médiát, vagy Windows Media fájlokat. Azt hiszem, hogy míg ezeket a problémákat ki nem javítják, nem sok ember veszi meg a Zetát. Másik probléma az email küldő programmal van. Ha egy email címre kattintunk, nem indul el automatikusan a Beam. Igaz, ezt be lehet állítani, de jobb lenne, ha automatikusan megnyitná a Beam-ot.

A Zetának a Beam az alap email kezelője. A Beam nagyon-nagyon jó. Csak rajongva tudunk róla beszélni. Nagyon stabil, és tele van jó tulajdonságokkal. Jól konfigurálható, alapból kezelhető vele több postafiók, beleértve a különböző smtp hozzáférést is.

De van itt más is, a probléma az, hogy nem támogatja az IMAP-ot, igy a HTML emailokat a NetPositive nyitja meg. Néhány emailnál ez még nem gond, de ha több érkezik....

Csvegőprogramok (4/10)
----------------------

Napjainkban nagyon fontosak a csevegőprogramok. Itt, hollandiában az MSN a legfontosabb csevegőplatform. Természetesen elterjedt az ICQ, az AIM, a Yahoo Messenger, stb..is. A Zetában megtalálható a BeMSN és a BeAIM. A BeMSN nagyon korlátozott, mióta a Microsoft módosított a szerverein. Gyakran összeomlik, ha be kivánunk jelentkezni. Amikor sikerült működésre bírni, nagyon fejlesztői állapotúnak ítéltem meg. A Zetának szüksége van egy frissített MSN kompatibileis üzenetküldőre, ez a DMSN. A DMSN Javara épül, és több funkciót támogat, mint a BeMSN. Úgy értékeltem, hogy a DMSN megfelel a napi használatra.

Ezek után teszteltem a BeAIM-ot, ami gyönyörűen működött. Igaz hogy összeomlott, mikor kíváncsiságból meg akartam nézni a névjegyét. Ez nem olyan nagy probléma, egyébként a verziószáma 1.6.0.

Habár a Zetában nincs benne, de a BeBitsen megtalálható a GimICQ, a mICQ, az ICBM és a Jabber.Az első három ICQ kliens, de nem teszteltem, mert nem tartalmazza a Zeta. A Jabber támogatja az MSN-t, az AOL-t, és a Yahoo-t, de meg nagyon kezdeti stádiumban van.

Fájlmegosztás (6/10)
--------------------

A BeShare nagyon szépen működik, és az áteresztőképessége is nagyobb, mintha az ember BeOS R5 alatt használná. A Muscle klienst is tartalmazza a Zeta, amit felrakhatunk a szerverünkre. ezenkívül megtalálható még az MLDonkey, amivel különböző fájlmegosztó rendszerekhez kapcsolódhatunk. Ez a program a Zeta egyik nagy előnye.

Média (8/10)
------------

Programok bő választékát találhatjuk ebben a csoportban. Kezdésként indítsuk mondjuk a SoundPlay-t. Ezzel a programmal igen sokféle audiófájlt meghallgathatunk. Egészen jól néz ki, és a stabilitása is kiváló. Viszzafelé lejátszható vele az audiófájl, és más nyalánkságok is vannak benne. Ez a program akár díjat is nyerhetne. Itt van még a Jukebox, a BeTunes, amit az Apple iTunes programjához hasonlíthatnánk. Kereshetünk vele az mp3-aink között, lejátszhatjuk őket, listákba rendezhetjük...stb.

Aztán itt van még a CL-Amp, a Winamp BeOS klónja. Nekem mondjuk nem tetszik az alapskin, de izlés kérdése az egész. Tulajdonságai összehasonlítható a Winampéval. Stabil és gyors. Megemlítendő még a 3dmix is. Ezzel a programmal egyszerűen módosíthatjuk az audiófájljainkat. Betölthetünk és módosíthatunk .wav és .mp3 fájlokat. Nagyon kellemes program.

Le tudjuk játszani a ma elterjedt legtöbb videóformátumot (DivX és XviD is támogatott) a VLC Media Playerrel. A teljes támogatott formátum listát megtalálhatod a VLC oldalán. DVD-t nézhetünk teljesképernyős módban, használhatjuk a felirat-fájlokat, és a fejezetválasztást. A lejátszás meglepően jó minőségű, és akadásmentes.

Cd-írás (6/10)
--------------

Két alkalmazás található a Zetában erre a célra. Nem bonyolult, inkább felhasználóbarát programok. A Helios egy igen szép példa az egyszerű cd-író programokra. Kiválasztjuk a cd fajtáját, és belehúzzuk a fájlokat. Megtaláljuk itt a CD Burnert, ami még a Be Inc idejéből való. Ez jó program, bár kevésbé felhasználóbarát. Audió cd-knél kiváló. Belehúzzuk a zeneszámokat, beállítjuk a hangerőt, az áttűnést, és kész is vagyunk. Adat cd-hez inkább a Heliost ajánlanám, audió cd-hez pedig a CD Burner-t.

Irodai programok (5/10)
-----------------------

A Zeta a Gobe Productive 2-vel és az AbiWord-del fog kijönni. A Gobe Productive tartalmaz egy szövegszerkesztőt, egy bemutatókészítőt, egy táblázatkezelőt, és egy képszerkesztőt. Ezek a modulok integráltak, nem állnak külön, mint a Microsoft Office termékben. A dokumentumokhoz képeket adhatunk hozzá, a képeket szerkeszthetjük.

A javítócsomag telepítése után meg tudjuk nyitni a .rtf és Word/Excel dokumentumokat. Igaz, néhány képet nem konvertál Gobe Productive formátumra. A Gobe Productive kitűnöen működik, igaz jobb lenne a Gobe Productive 3, vagy a prtolt Open Office a rendszerbe. Az AbiWord egy egyszerű szövegszekesztő. A Zeta irodai megoldása teljesen kompatibilei a Microsoft Office fájlformátumokkal, viszont a Power Point dokumentum támogatása nem tökéletes. Nem lehet megtekinteni a PowerPoint fájlokat. PowerPoint-ot támogató alkalmazás előreláthatólag a következő javítócsomagban már benne lesz. Zetában már alapból megtalálható a .pdf (Adobe Acrobat Portable Document Format) támogatás. A .pdf fájlok olvashatóak és nyomtathatóak. Lehetőség van .pdf fájlba nyomtatni. (ez egy nyilt forráskódú "nyomtató" meghajtó a BeOS-hoz) Más programok is találhatóak itt, van például címjegyzék, naptár, feladatütemező...

Rendszer (4/10)
---------------

Itt található néhány dolog, amit a yellowTAB hozzáadott a rendszerhez. Csak a felsorolás szintjén: automatikus frissítő program, gyűlésvezérlő, hibabejelentő. A BeSessiont nem tudtuk kipróbálni, mert az RC1-ben még nem volt benne. Az automatikus frissítésről kérdeztem Aernoudt-ot, de még egyenlőre nem tudott nyilatkozni az SP2-ről.

A Software Valet a Zeta telepítője, ami igen kellemes, és felhasználóbarát. Néhány nap múlva beindul a hibabejelentő oldal a yellowTAB internetes oldalán. Ezzel az a probléma, hogy a felhasználók számára egy egyszerű hibabejelentő programot kellene csinálniuk, és nem egy bonyolult internetse oldalt.

Egy másik jó oldala a Zetának a lokalizáció. Egyszerűen meg tudjuk változtatni a programok és az operációsrendszer nyelvét anélkül, hogy újra kellene indítanunk a gépet. Kár, hogy még nem minden program lett lefordítva minden nyelvre. Átváltottunk német nyelvre, de a programok egy része továbbra is angolul kommunikált velünk, és a kívülálló személyek által készített programok nyelve sem változott meg. A honosítások még nagon kezdeti stádiumban vannak. Egyes nyevek jobban támogatottak, míg mások kevésbé.

Az OpenGL támogatás ideiglenesen el lett távolítva a rendszerből, mert még nincs teljesen kész. Az OpenGL támogatás csak a Voodoo és ATI Radeon kártyákkal működik. Sajnos az OpenGl fejlesztéséről semmi mást nem sikerült megtudom. OpenGL nélkül nem igazán képzelhető el manapság egy 3D-s játékprogram.

Többszálúság és teljesítmény. (10/10)
-----------------------------

Kipróbáltuk a rendszer terhelhetőségét és a stabilitását. Se összeomlást se lassulást nem tapasztaltunk, még nagy leterheltség mellett sem. Több filmet játszottunk le egyszerre, és több .mp3-as fájl nyitottunk meg egyszerre, miközben az interneten böngésztünk; nagy fájlokat mozgattunk át, s közben DVD-t rippeltünk. Hála a 64 bites naplózott fájlrendszernek és a többszálú operációs rendszernek, meg lehet nyitni videófilmeket, miközben a gép a rippeléssel van elfoglalva. A rippelés gyorsabban megy, mint bármely más operációs rendszeren. Ezt nem lehet Windowson elérni. Windowsban nem lehetséges megnyitni egy fájlt, mielőtt nem készül el a másolással a rendszer. El lehet felejteni azt, hogy CD írás miatt minden más munkát beszüntessünk. Ez mind a naplózott BFS fájlrendszernek, és az ütemezett kernelnek köszönhető.

A Zeta/BeOS nagyszerű úton halad. Akik nem tudnák: a Zeta/BeOS egy többszálú operációs rendszer, és támogatja a többprocesszoros működést is. Ez teszi jobbá a Windows-tól és a Linuxtól. Egyszer olvastam egy cikket a német C'T magazinban, ahol azt irták, hogy a többi operációs rendszer elmehetne a fenébe.

Aztán még itt vannak a nagy kérdések: elindulási idő, leállítási idő. Azt tapasztaltam, hogy a Zeta igan gyors, bár ez függ a konfigurációtól is. Az indítás általában kevesebb, mint 30 másodperc. Ha az embernek gyors gépe van, ennél jobb időeredményt is lehet kapni. A leállítás sem tart hosszú ideig, elég rá 5 másodperc. Leteszteltük az új rendszert, és a BeOS R5 -öt, és egy összehasonlítást készítettünk. Jól látható a Zeta előnye a BeOS R5-el szemben.

A tesztgép:
2db PIII 800Mhz processzor
512Mb SDRAM
Matrox G400
A teszt:BeOS R5yT Zeta RC1 SP1
142 mb-os mpeg film megnyitása38mp1mp
96 mb-os divx film megnyitása14mp1mp
indítás31mp21mp
leállítás2,5mp3mp
mp3 kódolás (56mb, 5:34)73mp (128kbit)53mp (160kbit)
másolás (177,9mb; 5163 fájl)05:5202:03

Felhasználói felület/ Felhasználóbarátság (6/10)
------------------------------------------------

Mit lehet mondani a felhasználói felületről? Kiismerhetősége, átláthatósága kiváló. A rendszer az yT-től a Dockbertet, és az SVG Trackert kapta. A Dockbert olyan mint a MacOS X dokkja. Alkalmazásokat indíthatunk a Dockbert-ről, és itt láthatjuk a dátumot, és időt és az épp futó alkalmazások listáját is. A felhasználók egyénileg konfigurálhatják a Dockbertet, programok linkjeit helyezhetik el rajta, és meghatározhatják, hogyan nézzen ki. Például, ha az automatikusan induló alkalmazások listájába beteszel egy CPU leterheltség kijelzőt, akkor mindíg látni fogod, mekkora teljesítményt esznek ez egyes programok.

A Dockbert probléma nélkül futott, de mihelyt nekiálltunk játszani vele, megváltoztatni a beállításait, rögtön összeomlott. De ettől még van létjogosultsága, igaz van mit javítani rajta. Másik probléma a programnevekkel van, aki nem ismeri a BeOS-t, vagy a Linuxot, az könnyen eltéved ebben a dzsungelben.

Vajon hogyan találná meg az apám, vagy az öcsém az internetböngészőt, ha annak Phoenix a neve. Igen, persze hogy az Internet almenüben kell keresnie. Én is először a NetPositive-t találtam meg, ami nem támogatja annyira a weblapokban nagy számban alkalmazott lehetőségeket. És ez a probléma nagyon sok alkalmazásnál fennáll. A programnevek szinte semmit nem árulnak el arról, hogy mire szolgálnak a programok. Szinte csak a yellowTAB által írt programok rendelkeznek beszédes névvel. És akkor még a harmadik fél által készített programokat meg sem említettük. Pedig a yellowTAB igen sok harmadik fél által készített programot mellékel a Zetához. Arra kérem a yellowTABot, hogy próbáljon meg beszédesebb neveket kitalálni, vagy közérthetőbb ikonokat rendeljen a programokhoz, hogy megkönnyítsék a kezdő felhasználók életét.

Tehát a Zeta egyenlőre csak a tapasztalt számítógép felhasználók csoportjából tud híveket hódítani. A kevésbé gyakorlott felhasználóknak nagy gondjaik akadhatnak a rendszerrel, mert a dokumentáció nem a legjobb. Igaz, a felület, letisztult és szép. Az SP1 javítócsomaggal használva a rendszert, majd kétszer gyorsabban töltötte be az SVG ikonokat, mint az RC1. Egyébként bárki készíthet ilyen ikonokat az Adobe Illustratorral, és használhatja a Zetában. Az új SVG (Scaled Vector Graphics - minőségromlás nélkül nagyítható képformátum) nagyon jól néz ki. Ja, és egyre csak jönek ki az új dekorációk a Zetához, amivel még szebbé tehetjük az Operációs Rendszerünket....

Írta: Christian Zielinski (2003 November 12.)
Köszönet: Aernoudt Bottemanne

Az eredeti cikk ITT megtalálható!Vissza a(z) Tesztek témakörhöz