-  Újraindult a H3R ...
  -  6 éves a Haiku!
  -  Audio CD fájlrend...
  -  FreeBSD kompatibi...
  -  Bernd Korz abbaha...
  -  Befektetők r...
  -  BeOS Max v4 Beta

  -  Webgaléria készít...
  -  Webgaléria készít...
  -  Mire jó a Spy-O-M...
  -  Minden programcso...
  -  Partíciók elérése...
  -  A rakjunk rendet ...
  -  Álnevek a 'hosts'...
  -  Ha már nem férnek...
  -  Kábelmodemek beál...
  -  Ünnepek, eseménye...


Szeretnéd-e, ha lenne részletes magyar leírás a Haiku jelenlegi telepítéséről, használatának első lépéseiről?
  Mindenképpen
  Esetleg kiegészítésképpen
  Talán
  Nem, feleslegesnek tartom
  Időm kevés, fontos lenne...
  Gyorsabban átállhatnék
  Nem szavazok
  Saját distrib. kéne inkább
  Saját distrib. is kéne

  
  


  - április 15. 22:15 torzonborz_0:
Üdv Haikuból
  - április 15. 21:50 pistooli:
Üdv Haikuból
  - lúlius 30. 23:06 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 19:39 torzonborz:
BeOS.hu
  - lúlius 23. 06:50 torzonborz:
BeOS.hu


Tárhelyszolgálatónk
az UFO-Tech Kft.Támogatónk
az iVision Design Studio


 

Mit jelent számomra a Haiku?
(2004. november 6. - Potn)

Írta : Tenzin Togden

Fordította : johnny (blind_mouse@freemail.hu)Hogy megtudjam, tisztáznom kell, mit jelentett és mit jelent most nekem. Mindig egy fiatal operációs rendszert fog jelenteni, amely gyorsan települt fel a gépemre és amely azonnal nagy hatással volt rám, miután először indítottam el a R4.5 Live Demo CD-t.
Abban az időben SuSE Linuxot, DR-DOS-t, Windows 95-öt és MacOS-t használtam. A Média OS-em lett és boldogan dolgoztam a BeOS-szel. A BeOS multimédiás képességei és sebessége a még ma is nagy hatással van rám.
Ázsiában töltöttem 4 évet, távol a számítógépektől és a naprakész hírektől. Amikor visszatértem és elkezdtem olvasni a BeOSJournalt, megdöbbentem. A Be, Inc. megszűnt, a BeOS nem volt kapható és nem voltak hozzá további fejlesztések.
Megtanultam, hogy a Haiku, mint a BeOS R5 nyílt forráskódú verziója, csak x86 platformra létezik. Rendben.
Remélem, hogy fel tud nőni az én (talán túlzott) elvárásaimhoz. Tény, hogy a BeOS nem fut olyan jól a modern IBM ThinkPad-emen (kivéve Virtual PC 2004-ben Windows 2000 alatt, ahol szuperul megy), mint a korábbi kompatibilis eszközeimen, de ez nem változtat a BeOS-ről alkotott véleményemen vagy a Haikuhoz fűzött reményeimen.
Örömmel várok a Haikura, mint a leendő Média OS-emre egy modern hardveren, sokkal gyorsabb processzorral és sok memóriával. Szintén örömmel várok egy jobb hálózatkezelésre, mint amilyen a BeOS-nek volt. A korábbi BeOS-használat során sosem használtam internetezésre vagy hálózatban, így nem ismerem azokat a problémákat, amelyekkel mások küzdöttek és küzdenek.
Úgy érzem, a BeOS brilliáns volt a tudományos megjelenítésekre, amelyeket gyakran SGI és Sun munkaállomásokon végeznek, különösen a biokémiára. Logikus számomra a Haiku e célra történő használata és remélem, egy napon igazi lehetőséggé válik.
A mesterséges intelligencia témaköre mindig is érdekelt. Meggyőződésem, hogy a Haiku ezt az alkalmazáskört is be tudná tölteni. Gyakran eltűnődöm, hogy ha a Be, Inc. a "BeAI"-ra fókuszál a "BeIA" helyett, talán másképpen történnek a dolgok.
Egy beágyazott alkalmazás-orientált Haiku? Miért ne, ha az embereknek szükségük van rá? Egy szerver/útvonalválasztó/átjáró OS? Ha lehetséges, én használnám.
A hivatalos Haiku OS honlap FAQ-ját olvasva és a különböző cset szobákban a Haikuval kapcsolatban elhangzott kijelentések alapján a reményim ésszerűek. Nyílt forrású és lefordítható bármilyen cél vagy szükséglet szerint. Eddig a Haiku csak x86-alapú OS, de tudom, hogy lefordítható más platformokra is, mint pl. Power PC-re.
Hogy ebből mi nyilvánvaló? Azt gondolom, hogy a Haiku olyan jó benyomást fog tenni rám, mint annak idején a BeOS és örömmel várom, hogy láthassam egy kész Operációs Rendszerré fejlődni. A hangsúlyt nem az OS tervezés technikai részleteinek megbeszélésére helyeztem. Ehelyett felfedeztem a vele járó szépséget abban, ahogy a BeOS megváltoztatta azt, ahogy az összes operációs rendszert használom. Végszóként, úgy érzem, a Haiku sok ember viszonyát fogja megváltoztatni a számítógépéhez.Tenzin TogdenVissza a(z) Interjúk témakörhöz